ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

CRETA SHOP ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

;

  ...online από το 1996!    

ΗΟΜΕ
TAYTOTHTA
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
EDITORIAL
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
LINKS
DOWNLOADS
CRETA SHOP
FACEBOOK
ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΛΕΥΚΟΙ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

της Μυρσίνης Λαμπράκη

Το κρυμμένο μυστικό της γοητείας αυτών των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων είναι τη άριστης  ποιότητα του βουτύρου, το σχήμα τους που θυμίζει λουλουδάκια, αλλά και η κατάλευκη όψη τους μια και είναι από τους λίγους κουραμπιέδες οι οποίοι δεν καλύπτονται από άχνη ζάχαρη. Θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο διότι δεν πρέπει να κοκκινίσουν καθόλου. Η μίξη αγελαδινού και κατσικίσιου βουτύρου δίνουν στους κουραμπιέδες μια πιο λεπτή γεύση. Ωστόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφονται κουραμπιέδες οι οποίοι δεν περιέχουν βούτυρο αλλά λάδι και ονομάζονται νηστίσιμοι ή ψευτοκουραμπιέδες. Μάλιστα οι ψευτοκουραμπιέδες της Φολέγανδρου δεν φτιάχνονται με ζάχαρη αλλά με μέλι και άφθονη κανέλλα.  

  

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ - ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΥΝΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ)

ΥλικΑ

 1/2κιλό ζάχαρη άχνη

1/2κιλό αλεύρι

250 γραμ. φρέσκο βούτυρο (μισό αγελαδινό μισό κατσικίσιο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αδειάζετε το βούτυρο στο μίξερ και το δουλεύετε για τουλάχιστον 5-8 λεπτά να αφρατέψει , να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Αρχίζετε σιγά - σιγά και εναλλακτικά να προσθέτετε την ζάχαρη και το αλεύρι ενώ το μίξερ εξακολουθεί να δουλεύει στην μεσαία ταχύτητα. Πότε - πότε σταματάτε το μίξερ για να μπορέσετε με το χέρι σας να ελέγξετε την πυκνότητα της ζύμης. Η ζύμη πρέπει να είναι τρυφερή ομοιογενής και να πλάθετε εύκολα.
  3. Βουτυρώνετε μια λαμαρίνα. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι και του δίνετε διάφορα σχήματα. Μπορεί να τους δώσετε το σχήμα μικρών κουμπιών. Τα ακουμπάτε επάνω στην λαμαρίνα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C βαθμούς για 15-20 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο την λαμαρίνα και τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τους βάλετε σε πιατέλα. 

 

Βιβλία με συνταγές από την Κρητική κουζίνα και προτάσεις για Κρητική διατροφή από το Creta Shop


Η Μυρσίνη Λαμπράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης). Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Πολιτιστικής προώθησης προϊόντων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Marcel Hicter.Από το 1993 ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση τριών ολόκληρων γενιών ασχολήθηκε μόνιμα με ζητήματα διατροφής και τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης. Δημοσιογράφησε με μόνιμη στήλη σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας στην Κυριακάτική «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί σε θέματα παραδοσιακής κουζίνας σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως η «Κουζίνα και Ποιότητα ζωής», «Ο Οινέας» και οι «Vegetarian TIMES». Διδάσκει Ελληνική και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα σε σχολές μετεκπαίδευσης ανέργων γυναικών, σε αγροτικές ομάδες καθώς και σε ομάδες εκπαίδευσης σε θέματα αγροτοτουρισμού. Εμφανίστηκε για δύο χρόνια στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή της Ετ1 «Χρυσές Συνταγές». Το 1997 κυκλοφόρησε μια γαστρονομική μελέτη για την βρώσιμη χλωρίδα της Ελλάδος «ΤΑ ΧΟΡΤΑ» με 75 χορτοφαγικές συνταγές  και το 1998 την γαστρονομική μονογραφία «Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ». Τα «ΧΟΡΤΑ» βρίσκονται ήδη στην 8η και ο «Μπακαλιάρος» στην 2η. Το 1999 κυκλοφορεί μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «ΛΑΔΙ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5.000 ΧΡΟΝΩΝ» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, το οποίο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία της ελιάς, την χρήση του ελαιολάδου στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, λαογραφικά της ελιάς κ.λ.π. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης 250 συνταγές με βάση το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές. Σήμερα μετά από 5 εκδόσεις έχει μεταφραστεί και  κυκλοφορεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ολλανδικά. Αποτελεί δε ένα πρακτικό πληροφοριακό οδηγό για την χρήση του ελαιολάδου. Τα δικαιώματα  του οποίου έχουν αγοραστεί από δύο εκδοτικούς οίκους στην Αυστρία και την Κορέα. Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα νέο οδηγό για τα Βότανα της Κρήτης και την χρήση τους στην καθημερινή διατροφή μας, ο οποίος κυκλοφορεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά,  Γαλλικά και Ολλανδικά. Τον Νοέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Ελλάδα Τουρκία σε ένα τραπέζι. Γευστικές περιηγήσεις στις δυο χώρες».  



ΗΟΜΕ ] TAYTOTHTA ] ΘΕΜΑΤΑ ] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ] EDITORIAL ] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ] LINKS ] DOWNLOADS ] CRETA SHOP ] FACEBOOK ] ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE ] ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ] [ ENGLISH ] [ CRETA SHOP ]

Απορίες - ερωτήσεις webmaster@stigmes.gr - ΣΤΙΓΜΕΣ © 2001-10 All rights reserved