ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

CRETA SHOP ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

;

  ...online από το 1996!    

ΗΟΜΕ
TAYTOTHTA
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
EDITORIAL
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
LINKS
DOWNLOADS
CRETA SHOP
FACEBOOK
ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

 

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

της Μυρσίνης Λαμπράκη

Για την ζύμη :

120 γραμ. βούτυρο γάλακτος

120 γραμ βούτυρο φρέσκο

160 γραμ ζάχαρη

2 αυγά

4-5 φλιτζ. τα. αλεύρι

   

Για την γέμιση :

1 κιλό μυζήθρα γλυκιά

1 αυγό

2-3 κουτ. σουπ. ζάχαρη

1 κρόκο αυγού επιπλέον (για το άλειμμα)

κανέλλα  

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δουλεύετε το βούτυρο με την ζάχαρη στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα . Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά ενώ δούλευε το μίξερ. Τέλος ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι έως ότου η ζύμη γίνει πολύ μαλακή και αφράτη. Για να δουλεύετε καλύτερα η ζύμη, τυλίξετε την σε μια μεμβράνη και τοποθετήστε την για μια ώρα στο ψυγείο.

Βουτυρώνετε φαρμάκια ύψους περίπου 3-43κ. Χωρίζετε την ζύμη σε  μικρά κομμάτια περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου βερίκοκου το κάθε ένα . «Ντύνετε»  κάθε φαρμάκι με την ζύμη . 

Τοποθετείτε τα φαρμάκια μόνο με την ζύμη στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα γεμίζετε με το μίγμα της γέμισης ( μυζήθρα, ζάχαρη και ένα αυγό). Στρώνετε με μια σπάτουλα την επιφάνεια τους , περνάτε με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με την κανέλλα.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι ροδοκόκκινη. Τρώγονται καλύτερα χλιαρά ή κρύα.  


Βιβλία με συνταγές από την Κρητική κουζίνα και προτάσεις για Κρητική διατροφή από το Creta Shop


Η Μυρσίνη Λαμπράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης). Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Πολιτιστικής προώθησης προϊόντων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Marcel Hicter.Από το 1993 ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση τριών ολόκληρων γενιών ασχολήθηκε μόνιμα με ζητήματα διατροφής και τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης. Δημοσιογράφησε με μόνιμη στήλη σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας στην Κυριακάτική «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί σε θέματα παραδοσιακής κουζίνας σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως η «Κουζίνα και Ποιότητα ζωής», «Ο Οινέας» και οι «Vegetarian TIMES». Διδάσκει Ελληνική και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα σε σχολές μετεκπαίδευσης ανέργων γυναικών, σε αγροτικές ομάδες καθώς και σε ομάδες εκπαίδευσης σε θέματα αγροτοτουρισμού. Εμφανίστηκε για δύο χρόνια στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή της Ετ1 «Χρυσές Συνταγές». Το 1997 κυκλοφόρησε μια γαστρονομική μελέτη για την βρώσιμη χλωρίδα της Ελλάδος «ΤΑ ΧΟΡΤΑ» με 75 χορτοφαγικές συνταγές  και το 1998 την γαστρονομική μονογραφία «Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ». Τα «ΧΟΡΤΑ» βρίσκονται ήδη στην 8η και ο «Μπακαλιάρος» στην 2η. Το 1999 κυκλοφορεί μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «ΛΑΔΙ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5.000 ΧΡΟΝΩΝ» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, το οποίο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία της ελιάς, την χρήση του ελαιολάδου στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, λαογραφικά της ελιάς κ.λ.π. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης 250 συνταγές με βάση το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές. Σήμερα μετά από 5 εκδόσεις έχει μεταφραστεί και  κυκλοφορεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ολλανδικά. Αποτελεί δε ένα πρακτικό πληροφοριακό οδηγό για την χρήση του ελαιολάδου. Τα δικαιώματα  του οποίου έχουν αγοραστεί από δύο εκδοτικούς οίκους στην Αυστρία και την Κορέα. Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα νέο οδηγό για τα Βότανα της Κρήτης και την χρήση τους στην καθημερινή διατροφή μας, ο οποίος κυκλοφορεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά,  Γαλλικά και Ολλανδικά. Τον Νοέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Ελλάδα Τουρκία σε ένα τραπέζι. Γευστικές περιηγήσεις στις δυο χώρες».  


 

 


ΗΟΜΕ ] TAYTOTHTA ] ΘΕΜΑΤΑ ] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ] EDITORIAL ] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ] LINKS ] DOWNLOADS ] CRETA SHOP ] FACEBOOK ] ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE ] ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ] [ ENGLISH ] [ CRETA SHOP ]

Απορίες - ερωτήσεις webmaster@stigmes.gr - ΣΤΙΓΜΕΣ © 2001-10 All rights reserved