ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

CRETA SHOP ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

;

  ...online από το 1996!    

ΗΟΜΕ
TAYTOTHTA
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
EDITORIAL
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
LINKS
DOWNLOADS
CRETA SHOP
FACEBOOK
ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Συνταγές και 

γεύσεις της Κρήτης

ΚΡΗΤΙΚΟΝ 

ΠΕΛΑΓΟΣ

 

ΥΛΙΚΑ:
Φρέσκες σουπιές καθαρισμένες (και μόνον φρέσκες)
2 σακκουλάκια με το μελάνι των άνωθεν
Μάραθον το εδώδιμον: μπόλικον
Βαρελίσια βουτυράτη φέτα Αρκαδίου
Spaghetti ή fussili ολικής αλέσεως
μπούκοβον
πράσινο πιπέρι
καρδαμόσπορους
δαφνόφυλλον
σπόρους άνιθου
κουρκουμά (turmeric)
εκλεκτόν ελαιόλαδον
λευκόν φίνον οίνον
θαλασσινόν άλας


 Xρειαζόμαστε μια ρηχή κατσαρόλα μεγάλης διαμέτρου που ν' αγκαλιάζει όλα τα υλικά, κι αν γίνεται φλόγα που ψήνει το φαγητό "αλλιώς".

Βάζομε δυνατή φλόγα και ρίχνομε στην κατσαρόλα ευωδιαστόν ελαιόλαδον.
Όταν ζεσταθεί καλά καλά ρίπτομεν όλα τα μπαχαροσπορικά.
Όταν με το καλό... τσιρτσιρίσουν... τα σπορικά ρίχνομε τη σουπιά, που έχομε κόψει σε κομμάτια, ωσάν φέτες μήλου στο μέγεθος και τα κεφάλια ξεχωριστά.

Όταν αρχίσουν να πίνουν τα υγρά τους και να μαλακώνουν ρίχνομε μέσα το μελάνι. Ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν νιώσουμε ότι η κρίσιμη στιγμή που τα αρτύματα και τα υλικά έχουν ανταλλάξει οσμές, και τα ζουμιά τους έχουν σμίξει ρίχνομε τον οίνον, χαμηλώνουμε και αφήνομε να σιγοψηθεί.

Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζομε τα μακαρόνια ολικής αλέσεως (εδώ δεν ισχύει το al dente - ουχί και το νια-νιά φυσικά) αφού ρίξομε στο νερό που βράζει χοντρό αλάτι και ελάχιστο turmeric έτσι απλά για την νότα αρχέγονης μνήμης που ξυπνά η σπιρτάδα του.

Όταν είναι έτοιμα σουρώνομε την pasta και την μεταφέρουμε σε μια γαβάθα. Ρίχνομε δυο-τρεις σταγόνες ελαιόλαδου, την μισή σάλτσα, τρίβομε στον χοντρό ξύστη τη φέτα κι ανακατεύουμε όλα μαζί. Σερβίρουμε στο πιάτο την pasta κι από πάνω βάζουμε πρόσθετη σάλτσα και τρίβουμε φέτα. Στολίζουμε με ψιλοκομμένο άνιθο το πιάτο γύρω γύρω.

Ταιριάζει πολύ καλά μ' έναν Θαλασσίτη ή Ορεινό Σπυρόπουλου 

Τη συνταγή προτείνει το

restaurant - cafe - bar
Πλατεία Αγίου Τίτου - Ηράκλειο (081-346028)

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ CRETA SHOP

Βότανα και μπαχαρικά της Κρήτης εκδόσεις Σαββάκη

Ελαιόλαδο: ελιξήριο ζωής της Μυρσήνης Λαμπράκη

Ελαιόλαδο με 265 παραδοσιακές συνταγές των Ν.& Μ. Ψιλλάκη

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα των Ν.& Μ. Ψιλάκη

Κείμενο και φωτογραφίες από αυτή την σελίδα μπορoύν να αναπαραχθούν κατόπιν συννενόησης με τον εκδότη και μόνον εάν αναφέρεται η πηγή ως: "από τις ΣΤΙΓΜΕΣ,  το Κρητικό περιοδικόμε σύνδεση στο http://stigmes.gr  


ΗΟΜΕ ] TAYTOTHTA ] ΘΕΜΑΤΑ ] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ] EDITORIAL ] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ] LINKS ] DOWNLOADS ] CRETA SHOP ] FACEBOOK ] ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE ] ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ] [ ENGLISH ] [ CRETA SHOP ]

Απορίες - ερωτήσεις webmaster@stigmes.gr - ΣΤΙΓΜΕΣ © 2001-10 All rights reserved