ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

CRETA SHOP ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

;

  ...online από το 1996!    

ΗΟΜΕ
TAYTOTHTA
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
EDITORIAL
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
LINKS
DOWNLOADS
CRETA SHOP
FACEBOOK
ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ

Αγαπώ τον Ξυλούρη, αγαπώ και τους Refused!

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ

Όταν ήταν μικρός έπαιζε μαντολίνο προσέχοντας τα πρόβατα του πατέρα του, έψαλλε στην εκκλησία του χωριού και τραγουδούσε στα τοπικά πανηγύρια.  Σήμερα, παρέα με το λαούτο του, τη μουσική κληρονομιά της Κρήτης και τα βιώματα του, ο Γιάννης Χαρούλης ακολουθεί στην Αθήνα τη δική του επιτυχημένη πορεία στο χώρο της μουσικής. Είναι ένας από τους λίγους Κρητικούς που έχει καταφέρει να αναδείξει την κρητική παραδοσιακή μουσική μέσα από την προσωπική του αναζήτηση στους στίχους, τις ερμηνείες και τις μουσικές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μία αναζήτηση που αποτυπώνεται στον δεύτερο δίσκο του τον «Χειμωνανθό», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Κάποιοι τον αποκαλούν διάδοχο του Νίκου Ξυλούρη. Ο Γιάννης Χαρούλης προτιμά με τον ίδιο σεμνό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια του αείμνηστου μουσικού, να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα έχοντας ως σύμμαχο το χρόνο και την αγάπη του για τη μουσική.

Ήταν δύσκολο να συνδυάσεις την κρητική μουσική με τα άλλα είδη μουσικής ;
Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια από τη μεριά μου αλλά και από τη μεριά του κόσμου. Στις πρώτες εμφανίσεις μου ερχόντουσαν πολλοί κρητικοί που ήθελαν να ακούσουν περισσότερα κρητικά από ότι έπαιζα. Σιγά-σιγά προσπάθησα να βάλω καινούργια ακούσματα μέσα στο πρόγραμμα π.χ να τραγουδάω 20 κρητικά και άλλα 10 μη παραδοσιακά και ο κόσμος το δέχτηκε.

Πολλοί που σε ακούνε βλέπουν στο πρόσωπο σου ένα διάδοχο του Ξυλούρη, καθώς υπάρχουν ομοιότητες στη φωνή αλλά και στην πορεία που ακολούθησε εκείνος από την Κρήτη στην Αθήνα.
Είναι μεγάλη τιμή να μου το λένε αυτό. Βέβαια δεν το πολυακούω από ανθρώπους που με έχουν ακούσει πολλές φορές και αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Έχω ακούσει διάφορα «πιπεράτα» σχόλια, όπως π.χ ότι πάω να χτίσω την καριέρα μου πάνω στη δικιά του. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που έρχονται και μου λένε να μην λέω τραγούδια του. Το σημαντικό είναι ότι έχω πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια του, τα δύο παιδιά του έχουν έρθει πολλές φορές να με ακούσουν.

Σε έχει επηρεάσει η μουσική του;
Κάποια τραγούδια του Ξυλούρη τα λατρεύω. Είναι κάτι ξεχωριστό όπως είναι για όλους τους Κρητικούς. Η φωνή του κουβάλησε όλη την Κρήτη. Ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη λύρα κοντά σε τραγούδια που δεν ήταν παραδοσιακά. Εγώ προσπαθώ, αν μπορέσω, να φτιάξω σιγά-σιγα τη δικιά μου ταυτότητα, να αφήσω κάτι δικό μου ακόμα και αν είναι μικρό. Αγαπώ τον Ξυλούρη αλλά και τους Refused!

>>>>>>>>>>

 

ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Η πλήρης συνέντευξη στο τεύχος 92 των ΣΤΙΓΜΩΝ

 

Αναζητείστε Κρητική μουσική στο Creta Shop

 

Κείμενο και φωτογραφίες από αυτή την σελίδα μπορoύν να αναπαραχθούν κατόπιν συννενόησης με τον εκδότη (niko@stigmes.gr) και με αναφορά στην πηγή ως: "από τις ΣΤΙΓΜΕΣ,  το Κρητικό περιοδικόμε σύνδεση στο http://stigmes.gr  

 

 


ΗΟΜΕ ] TAYTOTHTA ] ΘΕΜΑΤΑ ] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ] EDITORIAL ] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ] LINKS ] DOWNLOADS ] CRETA SHOP ] FACEBOOK ] ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE ] ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ] [ ENGLISH ] [ CRETA SHOP ]

Απορίες - ερωτήσεις webmaster@stigmes.gr - ΣΤΙΓΜΕΣ © 2001-10 All rights reserved